Yeay, nu alle tijd voor Yahtzee!

Scroll here

Je hebt nu alle tijd van de wereld… het is rustig en omdat ik de rest van alle rompslomp voor je regel. Daarom kun je nu lekker aan de gang met een potje Yahtzee! Je hoeft geen heel bordspel op te bouwen, lekker makkelijk dus! Je kunt het met zoveel spelers doen als je wilt, maar heb je behoefte aan wat rust, dan speel je het lekker in je eentje! De dobbelstenen en het scoreblok heb je al. Het enige wat jij nog moet regelen zijn wat blokjes kaas en een wijntje (of een reep chocola en zak chips) en je bent er helemaal klaar voor! Hierbij de spelregels, kun je meteen aan de slag. Veel plezier!

Doel van Yahtzee

Het doel van het spel is proberen om combinaties met de dobbelstenen te gooien, zodanig dat ze passen in één van de categorieën op het scoreblok en zo de hoogste score opleveren. Je kunt één ronde spelen of een wedstrijd of toernooi. Bijvoorbeeld wie de hoogste score heeft na vijf rondes.

Het spel in het kort

Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelstenen maximaal drie keer, om de hoogste score te behalen. Noteer jouw score in één van de scorevakjes. De volgorde waarin je de vakjes invult bepaal je zelf, maar er dient altijd een score ingevuld te worden. Heb je drie keer gegooid maar kun je nergens een antwoord invullen dan dien je een vakje af te strepen of er een 0 in te zetten. Wanneer je alle vakjes hebt ingevuld, tel je jouw punten samen met eventuele bonuspunten op. De speler met het hoogste aantal punten in het vakje totaal heeft gewonnen.

Dobbelen

Als eerste bepaal je hoe je de score bijhoud. Zo kan één persoon van iedereen de score bijhouden of krijgt iedereen zijn eigen scoreblad. Kies daarna iemand uit die mag beginnen (de jongste speler begint, allemaal een keer gooien en degene met de laagste/hoogste score begint…). Zodra dit gedaan is begint de speler met dobbelen. De eerste beurt moeten alle vijf de dobbelstenen gegooid worden. Bij de tweede en derde beurt kunnen alle dobbelstenen gegooid worden maar kun je er ook voor kiezen om alleen de dobbelstenen te gooien waarmee je jouw geluk nog eens wilt beproeven. De derde worp bepaalt jouw uiteindelijke score. Wanneer een dobbelsteen is afgelegd mag die er weer bij gepakt worden in een volgende worp.

Punten score

Van de enen naar de zessen:

Gooi één of meer enen in maximaal drie worpen, tel ze op en vul de score in in het speciale enen-vakje. Gooi één of meer tweeën, tel ze op en vul de score in in het tweeën-vakje, enzovoorts. Voorbeeld 1, 1, 1, 4, 6. Je noteert dan ‘3’ in het vakje met enen.

Three of a kind:

Gooi drie dezelfde nummers en twee willekeurige andere nummers en telt hiervan het totaal op als score. Voorbeeld 3, 3, 3, 4, en 6. Je noteert dan ’19’ in het vakje 3 of a kind.

Carré:

Gooi vier dezelfde nummers en één willekeurig ander nummer en telt hiervan het totaal op als score, bijvoorbeeld 5, 5, 5, 5 en 1. Je noteert dan ’21’ in het vakje Carré.

Full house:

Gooi twee dezelfde en drie dezelfde nummers en noteert ’25’ als vaste score. Voorbeeld 3, 3, 3, 4 en 4.

Kleine Straat:

Gooi vier opvolgende nummers, bijvoorbeeld 1, 2, 3, 4. Je noteert ’30’ als vaste score in het vakje Kleine Straat.

Grote Straat:

Gooi vijf opvolgende nummers, bijvoorbeeld 2, 3, 4, 5, 6. Je noteert ’40’ als vaste score in het vakje Grote Straat.

Yahtzee:

Gooi vijf dezelfde nummers, bijvoorbeeld 3, 3, 3, 3, 3. Je noteert ’50’ als vaste score in het vakje Yahtzee.

Chance:

Gebruik het Chance vakje wanneer je een combinatie hebt gegooid die je al hebt genoteerd, of wanneer je geen ander beschikbaar vakje kunt gebruiken. Tel het totaal van de geworpen ogen.

De 35 bonuspunten:

Als je 63 of meer punten scoort in de bovenste helft verdien je een extra bonus van 35 punten en noteer je dit in het vakje bonus.

Yahtzee bonus:

Je kunt een Yahtzee bonus scoren (=100 punten) indien je een tweede of meerdere keren Yahtzee gooit in eenzelfde ronde. Voorwaarde is dat de eerste Yahtzee is genoteerd in het Yahtzee-vakje met een totaal van 50 punten en niet als een nul.

Winnaar Yahtzee:

De winnaar is de speler met de meeste punten. Wanneer alle spelers hun vakjes hebben ingevuld op het scoreblad worden de scores en bonuspunten opgeteld. Wedstrijden kun je het beste spelen in vijf rondes. De eerste speler die drie (van de vijf) rondes wint, wint de wedstrijd: Yahtzee!

Ik hoop dat je even lekker hebt kunnen ontspannen, en anders schenk je nog wat in, neem je nog een blokje kaas en speel je gewoon nog een potje! Heb je ondertussen nog iets wat er geregeld moet worden, dan weet je mij natuurlijk te vinden. Ken jij nog iemand die ook wel een potje Yahtzee kan gebruiken, laat het mij dan even weten!

WhatsApp chat